Пашовата къща в Мелник

Пашовата къща, Ибрахимбеговата или Бейската къща е възрожденска къща, паметник на културата в град Мелник, типичен представител на мелнишката къща.

В 1968 година в сградата е настанен историческият музей на града, който се помещава тук до началото на 90-те години на ХХ век, когато къщата е реституирана.

Къщата е построена през 1815 от един от най-богатите спахии в Серско и Мелнишко – Ибрахим бей. Състои се от каменно приземие и паянтов етаж. Западната половина на приземието е превърнато в полуетаж с две стаички, в които е живяла прислугата. Еднораменна стълба извежда в салона на еркерно издадения етаж. От салона са достъпни всичките осем помещения, разположени на етажа. Северната стена на салона – цялата остъклена и замрежена от дървена решетка, свидетелството, че къщата е била харем на всесилния бей.

През 1912 г., след оттеглянето на турците от Мелник, в къщата се настанява да живее Яне Сандански със сестра си. След убийството му през 1915 г. сестра му продължава да живее тук, като едновременно с нея къщата е обитавана и от семейство Праматарови. През 1926 година Пашовата къща става собственост на мелничанина Янчо Пашов, откъдето произлиза сегашното й име.

Източник: sandanski.foi9.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!