Патриарх Евтимий Търновски – духовник и книжовник

Патриарх Евтимий Търновски е сред най-великите българи и личности от Средновековието, духовник, книжовник и православен светец, най-известният патриарх на България и последният предстоятел на църквата на Второто българско царство. Роден е през 1317 г. във Велико Търново, България

Привлечен от славата на Теодосий Търновски , около 1350 г. постъпва в Килифаревския манастир . Теодосий го определя за свой пръв помощник и през 1363 г. двамата заминават заедно за Цариград , където скоро след това Теодосий умира . Св. Евтимий последователно постъпва в манастира „ Студион “ и лаврата на Свети Атанасий Атонски на Атон . Византийският император Йоан V Палеолог го изпраща на заточение на остров Лемнос , а след освобождаването си се връща в българския Зографски манастир в Атон .

Към 1371 г. Св. Евтимий се връща в България и основава манастира „Света Троица“ край Търново . Там поставя основите на Търновската книжовна школа. Той установява правила за правопис и поправил чрез сравнение с гръцки текстове изопачените български църковни книги. Тези коригирани текстове се превръщат в образци за православните църкви в България , Сърбия , Румъния и Русия , използващи църковнославянски език .

Известни са 15 съчинения на патриарх Евтимий – литургични книги, похвални слова, жития и послания. Навярно много от трудовете му са били унищожени или все още не са открити . Негови последователи в книжовното дело са Киприан , Григорий Цамблак , Йоасаф Бдински и Константин Костенечки . През 1375 г., след смъртта на българския патриарх Йоаникий II, Св. Евтимий е избран за негов наследник. Привърженик на исихазма, той се бори с ересите и с упадъка на нравите . Евтимий получава известност в целия православен свят и мнозина митрополити и игумени се обръщат към него за тълкувания на богословски и църковни въпроси.

loading...

Източник: authorstream.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.