Паметниците на Аспарух

Великият ювиги Аспарух загива в неравна битка с хазарите през 701 г. Археологически находки дават основание да се предположи, че гробът му се намира при бившето украинско село Вознесенка на брега на река Днепър.

В двора на краеведския музей в Запорожие се пази намереният там Сребърен орел, която се явява най-убедителното доказателство, че българският владетел е погребан по тези места.

Оказва се, че по принцип паметниците на Аспарух в страната ни се броят на пръсти. Първият от тях е поставен през 1934 г. във Варна, но по-късно при разкопките на Римските терми е премахнат. Възстановен е едва през май 2000 г. в тревната площ пред читалище „Народни будители“.

Най-новият мемориал на създателя на държавата ни пък е издигнат в средногорското градче Стрелча. Любопитното при него е, че той е изработен от монголски скулптори, които са завършили образованието си у нас. Неговата височина е точно 681 сантиметра и символизират годината на създаването на България.

Най-известният паметник на кан Аспарух е несъмнено този, включен в мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“, който се издига на Шуменското плато и бе открит по време на честванията на 13-вековния юбилей през 1981 г.

loading...

Пак от това време датира и най-големият му паметник, разположен в Добрич, превърнал се в любимо място за срещи на младите хора.

Импозантна е и скулптурата на Аспарух в центъра на Исперих – градчето, което носи славянизираното име на българския владетел. С негов монумент може да се похвали и Каспичан.

И с това списъкът се изчерпва. Донякъде си измиваме очите с това, че не са малко градовете, в които има улици, носещи името на великия хан. Преброихме 18 населени места, където това е направено.

Но и те са капка в морето, като се има предвид, че у нас градовете са общо 250, а селата – 5080. Дано бъдещите ни поколения бъдат по-щедри в таченето на паметта на първооснователя на България тук, на това място, където съществува и до днес.

Източник: desant.net

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!