Паметник „Майка България“ в Дряново

Паметник „Майка България“ в Дряново е паметник на загиналите във войните дряновци, известен като “Арката” или “Майка България”, тъй като има съвършено скулптурно изображение на жена с две малки деца. Те не просто са изваяни изключително красиви, а авторът е успял дори да вдъхне емоция, живот на камъка. Нищо чудно, имайки предвид, че името на въпросния автор е проф. Любомир Далчев – един от най-забележителните български скулптори през XX век, брат на поета Атанас Далчев.

Паметникът представлява правоъгълна каменна арка с височина около 8 метра (скулптурата е 4.26м). Дясната страна е по-тясна (1.25м, лявата е 1.87м) и в долната си част е съставена от варовикови блокове – точно в тях са изваяни прекрасните фигури на майка и двете й деца (вероятно символизиращи стремежът към национално обединение на разпокъсаните български земи). Под арката е поставен съд, върху който са изписани годините на войните от Освобождението до Втората световна война. При по-специални поводи в него се запалва огън.

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!