Паметник Бялата чешма край село Самуилово

Паметник „Бялата чешма“ се намира на 1 км от село Самуилово в местност заобиколена с около сто многовековни чинара. Построена е през 1916 г. по идея на командването и с доброволния труд на войниците от шеста пехотна Бдинска дивизия пребивавала по време на Първата световна война в с. Самуилово. На чешмата е поставена паметна плоча, върху която най- отгоре е изобразен венец. Под него са изписани годините 1915-1916 и текстът „От Дунав през Тимок и Морава на Беласца VІ-та пехотна Бдинска дивизия”. От двата чучура на тази чешма вече 100 години обилно блика студена вода.

В местността при „Бялата чешма“ на няколко места има изградени беседки, маси, пейки и огнища, които предлагат добра възможност за пикник сред природата.

Източник: visitpetrich.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!