Паметникът на Цар Самуил в центъра на София

Паметникът на българския Цар Самуил (997-1014 г.) в град София е открит на 8 юни 2015 г. по повод 1000-годишнина от смъртта на големия български владетел.

Намира се в центъра на града, в градинката пред базиликата „Света София“.

Статуята е открита тържествено – с гвардейски почести, духов оркестър и тържествен водосвет, отслужен от българския патриарх Неофит. Това е първият паметник на български цар, в столицата.

Паметникът на Цар Самуил е дело на скулптора Александър Хайтов и проектантите Росен и Мария Гуркови. Средствата за паметника са дарени от Фондация „Българска памет“ с председател д-р Милен Врабевски.

Монументът представлява 4-метровата бронзова фигура на Самуил, с корона, патриаршески скиптър в дясната ръка и меч в лявата.

loading...

Част от художествената идея на автора е създаването на очите на владетеля от специален материал, така че погледът му да свети в тъмното.

Това, както и мястото на поставянето на статуята, предизвикаха много спорове и полемики сред българското общество, дори преди официалното му откриване.

Източник: poseti.guide-bulgaria.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.