Паметникът на Христо Ботев в Калофер – вечната връзка между Балкана и България

Мемориалният комплекс, посветен на Христо Ботев в родния му град Калофер, се намира на едно възвишение в непосредствена близост до центъра на града и градския площад, като от площадката под статуята на Ботев се разкрива прекрасна гледка към целия град.

Проектът за този комплекс е дело на проф. Димитър Даскалов в колектив с арх. Иван Николов и Лъчезар Даскалов и е реализиран през 1986 година. Мемориалът се състои от фигура на Христо Ботев в цял ръст, изработена от гранит.

Фигурата на поета е висока 14,40 метра, а заедно с пластичния пиедестал, също изпълнен от гранит, височината достига внушителните 25 метра. В близост до основната статуя е разположена композицията „200 пушки” в знак на почит към всички участници в Ботевата чета.

В подстъпите към паметника на Ботев е разположен релеф на български лъв с размер 3,20 метра, който също е изсечен от гранит и който значително подсилва патриотичното внушение на мемориала. Погледнат от площада или от брега на реката паметникът на поета в цял ръст, подобно на този на Бенковски в Копривщица, създава усещането за Ботев като пазител на родния си град, един великан, който винаги ще бъде на пост.

За жалост комунистическите ръководители и техните слуги в културните институции са се опитали да опорочат паметника на великия българин, като близо до него са разположили още една композиционна група, която се нарича „Три епохи” и се състои от 3 мъжки фигури, като над всяка фигура е изписана една година:

loading...

„1876”, „1923” и „1944”. Ако за първата година можем да се съгласим напълно, не така стоят нещата с другите две, които могат да бъдат определени за едни от най – трагичните за българския народ и за нашата държава през ХХ век.

През 1923 година комунистите, ръководени от Москва се опитват да започнат гражданска война в България, а през 1944 година съветската армия донася ново управление на България, негативните последици от което се усещат и до днес.

Въпреки този неприятен елемент мемориалният комплекс „Христо Ботев” в Калофер е едно от местата, които всеки българин трябва да посети. Там може да се усети непримиримостта на Ботев, да се осмислят титаничното му дело и приноса му за развитието на нашия народ, както и да се прозре вечната връзка между Балкана и България.

Източник: nauka.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!