Паметникът на Хан Крум в Пловдив – символ на величие

Паметникът на Хан Крум в Пловдив се намира в жилищен район „Тракия“, микрорайон „Хан Крум“ – А4, на улица „Съединение“ в съседство с 5-то районно управление, на мястото, където преди време са били разположени казарми на Девети Пехотен пловдивски полк.

Паметникът представлява величествена скулптура на Хан Крум върху кон. Скулптурата е висока 6 метра и е положена върху постамент висок 4,5 метра. От едната му страна са изписани законите на хана, а от другата са изписани военните му победи.

В основите на паметника е вградена капсула с послание на жителите на район „Тракия“, към бъдещите поколения. На мястото на вграждането е поставена плоча с надпис „Послание от жителите на район „Тракия“ към бъдещите поколения.

Да се отвори на 26 юли 2111 година, когато се навършат 1300 години от битката във Върбишкия проход и победата на Хан Крум над византийската армия“.

Фигурата на паметника е отлята от 3 тона бронз, а постаментът е облицован от черен гранит. Скулптор на паметника е Николай Савов.

loading...

Паметникът на Хан Крум е открит на 4 юни 2007 г. от президента Георги Първанов. На церемонията по откриването присъстват още министърът на транспорта Петър Мутафчиев, министърът на вътрешните работи Румен Петков, областният управител на Пловдив Тодор Петков, кметът на Пловдив Иван Чомаков, митрополитът на Пловдив дядо Николай, професор Божидар Димитров, депутати, общински съветници, висши военни и представители на общинската администрация и много граждани.

Инициативата за построяването на паметника е на кмета на ж.к. „Тракия“ – Славчо Атанасов.

Изразходваната сума за паметника е около 240 000 лв. Събрана е основно от дарения. Основен дарител е бизнесменът Георги Гергов.

Този паметник е истински символ на величието на един владетел, който винаги ще има своето място в сърцата на нас българите!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!