Паметникът на Хан Аспарух в Стрелча

Паметникът на хан Аспарух е изграден и подарен на община Стрелча на 30 юли 2011г и официално открит по повод 1330 годишнината от създаването на българската държава по време на Празника на града. Идеята е на Иван Евстатиев, а реализацията е резултат от конкретната организация, координация и активно участие на инициативните комитети от Стрелча и Монголия, на посолствата на Република България и Монголия в Улан Батор и София, на община Стрелча, на държавници и общественици от България и Монголия.

Паметникът е висок общо 681 сантиметра – годината на образуването на българската държава, като в тази височина се включват стъпалата и постаментът. Скулптурата на конника е висока 3 метра и изобразява конник с всички символи на прабългарите. На щита е изобразен кацнал орел с разперени крила, на шлема на конника е поставен знакът на Тангра.

Изработката на паметника на Аспарух е реализирана в Монголия от монголска скулптурна група.

Източник: opoznai.bg

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!