Паметникът на Св. Иван Рилски над Раднево

Над Раднево се издига най-големият паметник в България на Св. Иван Рилски – покровител на българския народ и закрилник на миньорите. Комплексът, посветен на Св. Иван Рилски, е висок 32 метра, тежи близо 45 тона и е построен през 2007 г. Проектът е дело на скулптора Минчо Минев.

Както знаем Св. преподобни Иван Рилски е български духовник, най-великият български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилският манастир. Той е патронът на българските будители, още приживе и е наричан земен ангел и небесен жител.

Родил се около 876 г. и починал на 18 август 946 година. Родното му място е селото Скрино край Дупница, разположено в гънките на Осоговска планина край река Струма. Живее по времето на княз Борис I и цар Симеон I Велики. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969).

Родителите му били благочестиви люде. Отрано те вдъхнали в него вяра и любов към Бога. Когато починали, той раздал на бедни и болни хора своята част от наследеното имущество.

loading...

Източник: zarata.info



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!