Паметникът на Никола Пиколо във Велико Търново

Паметникът на Никола Пиколо е издигнат през 1980 г на около 100 м от площад „Велчова завера“ в ляво по посока крепостта Царевец в горния край на кръстената на него улица в град Велико Търново. Малко по-надолу по тази улица е родната му къща известна като къщата на сестра му Кокона Анастасия.

Никола Савов Хаджиилиев е роден през 1792г в Търново в семейството на видния търговец хаджи Сава Илия. Учи в родния си град и в княжеската академия (лицей) „Свети Сава“ в Букурещ, ръководена от Константинос Вардалахос. Там заради дребния си ръст получава прозвището Piccolo („Малчо“).

Дори и беглия поглед към живота на Никола Пиколо го представя като учен, филолог-елинист, публицист, лекар, общественик, просветител и революционер и му отрежда място на виден български възрожденец, допринесъл много за развитието на балканската култура през XIX век.

Източник: opoznai.bg

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!