Паметникът на легендарния Вълчан войвода в село Раювци

Село Раювци се намира в полите на гористия Еленски балкан, почти на брега на язовир „Йовковци“. Разположено е на 16 км. от град Елена и на 28 км. от Велико Търново.

В с. Раювци, над яз. Йовковици се намира първият и единствен паметник на легендарния войвода Вълчан. На най-равното и най-високото място се извисява в целият си ръст от бял камък, храбрият и несломим хайдутин. Легенди за смелостта на неговата чета и за несметните богатства, заграбени от поробителите и раздадени за свободата и образованието на българите се разказват и до днес.И едва ли има по-подходящо място за издигането на този паметник – навсякъде до където погледа стига се виждат само гори, планини, вода и синьо небе. Дори във въздуха се носи магията на свободата на духа.

Навсякъде в местността може да чуете легенди за селото и за именитият Вълчан войвода, който е живял там и е посветил живота си за благото на българския народ. В негова чест през 2015 г. е издигнат и единственият в страната паметник на именития хайдутин в местността Вълчова поляна над селото. Именно за Мемориален комплекс „Вълчан войвода“ искаме днес да споделим повече информация.

Комплексът непрекъснато се развива. Хубавите впечатления започват още от входа, портата и каменните колони. На 30-тина метра навътре от входа има още един обособен паркинг за по-пестеливите на крачки, а от там може да направите приятна обиколка из целия мемориален комплекс. Първата спирка по пътеката му е именно гордо издигащия се паметник, където пред него ви посреща този стих за Вълчан войвода:

loading...

Балканът с кръв юнашка напоен е
на воеводи, четници, солдати,
възпят в балади, оди и поеми
и в дебрите – със паметници святи.

Шумят букаци с ръст подпрели свода,
тръби легенди снежната стихия
за страшния и горд Вълчан войвода,
за поп Мартин – същински харамия.

Кръстосвали те моя край Еленски-
за тях шепти рекичката Вълчана…
Бастисвали хазни, сараи бейски,
предател ненаказан не останал.

Ограбеното крили в пещерите,
до дъб вековен – с техни си нишани.
На бедните помагали в бедите,
с жълтиците пък – робът да въстане.

И този ден – възкресен ден – настанал
след битките на Шипка и в Елена,
където ордата на Сюлеймана
била жестоко бита и сломена…

Но глъхне днес, пустее днес Балкана…
И става чудо – ражда се легенда:
от гроба си Вълчан войвода станал
над Раювци, високо на баира…

Изправил се и мощно се провикнал:
„Духът ни, братя, жив е, не умира!”

И с рог изсвирил – чета да събира,
духа на планината да събуди,
да възроди селцата запустели,
и да напомня, че „главите луди”
не са и днес глави покорно свели…

И вкаменен останал вековечен,
на памет и безсмъртие обречен.

Паметникът е наистина внушителен. Хайдутинът се извисява в цял ръст, гордо застанал на високо, с пушка в ръка, стъпил върху три сандъка имане, вперил поглед в необятния простор. Негови са думите:

„Един живот не е достатъчен за освобождението на България. Затова завещах делото на потомците!“

На мемориалната плоча под него ще научите повече за живота и дейностите му, а освен това мемориалният комплекс е уреден и за чужденци, който да се запознаят с нашата история.

Източник: traveler-diary.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!