Паметникът на Йордан Радичков в София

Паметникът на Йордан Радичков се намира в парк „Царска градина“ в София. Негов скулптор е Проф. Емил Попов.

Построяването на паметника е инициатива на сдружение „Приятелите на Радичков“, което си е поставило за цел да увековечава и да пропагандира творчеството и личността на писателя. Радичков паметник има и в гр. Монтана, а неговите литературни герои – в гр. Берковица.

Паметникът бе тържествено открит на 14 ноември 2007 г. в присъствието на много официални лица и бележити личности от света на културата и изкуството.

Паметникът представлява статуарно изображение на Йордан Радичков в ¾ човешки ръст. Неговата дясна ръка е вдигната от лакътя хоризонтално пред тялото. Статуята е разположена в ляво (от гл. точка на зрителя) на значително издължен постамент, с дължина равна на височината на статуята, като от дясната страна остава значително празно пространство. Радичков е портретуван със забележителен пластичен изказ; неговото лице е точно и фино предадено, главата е сведена, очите отворени; сякаш писателят се е замислил нещо което е извън действителността; устата са леко отворени, което придава емоционално внушение на скулптираният образ; тялото е леко прегърбено; дрехата е моделирана общо и цялостно като пластично са изваяни гънките на дрехите, които също внасят психологични внушения.

loading...

Йордан Радичков (1929 – 2001) е един от най-големите български писатели на ХХ в. С творчеството си от последната третина на века, той печели сърцата на огромен брой читатели в страната и по света, както и многобройни награди. Писателят живее и твори в столицата от 50-те години. Пред фасадата на кооперацията в която беше домът му на ул. „Оборище” №22 е поставена плоча.

Източник: registersofia.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!