Паметникът на загиналите във войните от Лъджене

Паметникът на загиналите във войните от село Лъджене се намира в квартал Лъджене, Велинград. Представлява скулптурна композиция, състояща се от двама български войници, устремили се в атака, като единият носи знаме, а другият е готов да хвърли гранатата, която е в дясната му ръка.

Зад двете бронзови скулптори на войниците е издигната висока колона, като на централната й част е изписано „Слава на героите” и е поставен символичен кръст „За храбростъ”. От дясната страна са изписани годините 1912 – 1913, а от лявата – 1915 – 1918. От ляво е поставена и паметна плоча, в която са изброени имената на загиналите за Родината от село Лъджене, което сега е квартал на Велинград.

На 22.10.1939 година е положен основния камък на паметника на загиналите във войните лъдженци. Пловдивският митрополит Кирил е присъствал на тържественото освещаване основите на паметника.

Скулптор на паметника е Александър Занков от София. Бронзовата отливка на скулптурната група тежи около 1500 кг. Размерите й са: основа 1,30 на 2м , височина 3,30. Паметникът е осветен на 28.08. 1942 г.

loading...

Източник: velingrad-bg.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!