Паметникът на Емил Димитров в Плевен

На 15 май 2018 г. е открит паметникът на легендата на родната естрада Емил Димитров. Той се намира на площад „Възраждане“ до Големия фонтан на Водната каскада. Автор на паметника е скулпторът Константин Симеонов – Костика. Средствата за изграждане на паметника на Емил Димитров са набрани чрез мащабна дарителска кампания в Плевен, която започна през 2016г.

Емил Димитров Димитров е български поп певец, музикант и композитор. Популярен е с песните си „Ако си дал“, „Моя страна, моя България“, „Нашият сигнал“, „Само един живот“, „Джулия“, „Арлекино“, „Писмо до мама“, „Хубавата Джиджи“, ,,Когато отиваш там при другия“, ,,Моряшко сбогом“, ,,Сбогом, Мария“, ,,Само тази нощ“, ,,Вън вали“, ,,Акордеон“ и др.

През 1970 г. подписва договор с френската музикална компания EMI Pathé-Marconi, която издава първия му френскоезичен сингъл „L’amour c’est toi“. Песента му „Моника“ (български вариант „Моя страна, моя България“) е разпродадена в тираж от 500 000 копия в Германия и 100 000 в Белгия. Песента е също записана и изпълнявана от немския изпълнител Ulli Martin.

Източник: wikipedia.orgopoznai.bg

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!