Паметникът на Гунди и Котков край Витиня

Паметникът на Гунди и Котков край Витиня е паметник на едни от най-известните български футболисти от миналият век – Георги Аспарухов (Гунди) и Никола Котков, които на 30 юни 1971 г загиват трагично при автомобилна катастрофа край прохода Витиня в Стара Планина.

Автомобилът „Алфа Ромео“ с двамата легендарни футболисти, движещ се с висока скорост по главния път, се удря в камион, излизащ на платното без предимство от второстепенен пресечен път.

В погребението на двамата футболисти участват към 150 хиляди души, повече, отколкото в организирани от режима подобни мероприятия, като погребението на Георги Димитров. Освен това то съвпада по време и напълно засенчва пропагандираното от властите погребение на двама загинали съветски космонавти. Масовото погребение на Аспарухов и Котков поражда опасения в правителството и довежда до отстраняването на вътрешния министър Ангел Солаков.

На лобното им място е издигната паметник в тяхна чест.

loading...

Източник: opoznai.bgwikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!