Паметникът на Бачо Киро в Бяла черква

Град Бяла черква е известен със своята история и възрожденска памет. Александър Бурмов, Райко Даскалов, Цанко Церковски и Петко Франгов са само част от великите българи, които са произлезли от Бяла черква.

Безспорно обаче най-значимото име сред тях е това на революционера Бачо Киро. През бунтовния април на 1876 година 103 –ма въстаници начело с Бачо Киро тръгват към сборния пункт в с. Мусина, където се сформира чета под ръководството на Поп Харитон, Петър Пармаков, Христо Караминков и Бачо Киро.

Четата е разбита след деветдневни героични сражения с турците в Дряновски манастир. 75 млади мъже от Бяла черква оставят костите си сред руините на манастира. Бачо Киро успява да се спаси и да се завърне в Бяла черква, където се укрива в продължение на няколко дни.

Предаден от трима свои съселяни, той е заловен и изправен пред турски съд в Търново. Обесен е на 28 май 1876 г.

loading...

Делото му остава завинаги в славната българска история, а признателните белочерковци изграждат 3 паметника в негова чест

Паметникът на Бачо Киро, който се намира в центъра на Бяла Черква обаче увековечава и човешкото невежество, разказва археологът Мирко Робов. Според разказ на неговата майка, която също е известен археолог и историк, преди 40 години надписът на монумента бил сбъркан.

Скулпторът изписал в заготовката „Бачо Киро Петров”, но тогавашният председател на културната дирекция във Велико Търново не бил съгласен.

Направил забележка на скулптора и му обяснил, че великия революционер се казва Бачо КироВ Петров. Специалистът поисква името да бъде изписано на листче, за да изпълни точно желанието на администрацията.

Председателят на културната дирекция изписва Бачо КироВ Петров. Творецът решил да увековечи невежеството на чиновника и изчукал на камъка точно указаните букви. След откриването на паметника последвал скандал и корекция на името.

Монументът е създаден през 1976 г. по повод 100 години от избухването на Априлското въстание. Скулптурата е правена в София. Скулптор на внушителната статуя е Александър Апостолов, а архитект е Никола Антонов.

Паметникът е открит на 7-ми май 1976 г., когато обявяват Бяла Черква за град.

Източник: korespondentbg.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!