Паметникът „Майка България“ в град Велико Търново

Паметникът „Майка България“ се намира в центъра на Велико Търново.

Посветен е на загиналите в 4 войни – Руско-турската война 1877-1878 г., Сръбско-българската война 1885 г., Първата балканска война и Първата световна война. Паметникът е построен в прослава на загиналите во̀йни със средства, дарени от населението на Велико Търново.

В криптата на паметника гори вечен огън, а на върха му се издига статуя, която символизира Майка България, коленичила със знаме в ръка. Около мемориалния комплекс е изградена цветна градина с пейки.

Открит e на 6 май 1935 г. По-късно става известен като паметника „Майка България“. По време на събитията след 9 септември 1944 година короната от главата на Майка България е била свалена и изчезва. Но доста години след това, след 10 ноември 1989, се оказва, че е запазена и отново е положена на мястото ѝ.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!