Павурджиевата къща била една от 80-те къщи с домашни розоварни в Клисура

Павурджиевата къща била една от 80-те къщи с домашни розоварни в Клисура. Днес в двора й са запазени казаните и огнищата за производство на розово масло.

Къщата е построена след Освобождението, на мястото където е бил Павурджиевият хан, по спомени и указания на потомци от Павурджиевия род. В къщата е показан градския възрожденски бит на Клисура от ХІХ в.. Семейство Павруджиеви са имали 16 деца.

Стая на първия етаж пази спомените за голямото семейство. В къщата се пази и евангелието, над което Панайот Волов и Георги Бенковски се заклеват при създаването на първия таен комитет в Клисура.

След опожаряването къщата е възстановена от върху основите си от най-малкия син Петър. Павруджиевата къща е боядисана в синьо – цвета на всички абаджийски къщи в района.

loading...

Къщата е типичен представител на пловдивската симетрична къща. В нейните стаи са показани предмети, свързани с бита на клисурци от втората половина на ХІХ век. Павурджиевата къща е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение с брой 55 на Държавен вестник от 1978 г.

Източник: zarata.infobulgariatravel.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!