Откритието в село Дивдядово през 1869 г.

Дивдядово е квартал на град Шумен. Той е бивше село, присъединено към града през 1971 година. Разположено е на юг от центъра на града, в подножието на Шуменското плато.

„В село Дивдядово, наричано по турски Ченгел е направено особено откритие. На половин път оттук за Шумен край пътя е стърчал балван, от всяка страна по един сажен (повече от 2 метра) висок и широк, само откъм пътя изгладен. В тази изгладена плоскост се намирала малка вдлъбнатина, колкото в нея да може да се постави едно гърне, в която по-рано било поставено една парче мрамор с някаква фигура.

Когато турците в 1869 г. построявали тук шосето от Шумен през Преслав за Котел, камъкът им пречил, та го разбили с барут. Тогава се видяло, че и долната плоскост на балвана е изгладена и че лежи на също тъй изгладена скала. Отдолу на скалата намерили две паралелни трапчинки и в тях между късове изгнило платно два скъпоценни ножа. Работниците, турци и българи, се скарали за тях, но в това време притичал турският офицер и ги прибрал за себе си. От него купил тези ножове… Димитър Шалварджиев. След последната война от него ги прекупил руският полковник А. П. Логинов… и предал тези старини на българския княз Александър I, който… след абдикирането си ги взел със себе си в немско…

Ножовете са равни, около 40 сантиметра дълги, само с едно острило, железни с чирен от рог, на желязото са издълбани тънко от едната страна фигурки на животни, пеликан с риба в устата, заек гонен от куче, два лъва от страните на козя глава, коза, две кучета едно след друго и лъв, обвит от змия, от другата страна четири цвята, с листа, всичко от сребро, само змията на лъва е изработена от злато…“ – из П.Б.

loading...

Източник: golds.blog.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!