Отбелязваме 144 години от рождението на Жеко Радев

Жеко Радев е български географ, първият хабилитиран преподавател по физическа география и основоположник на геоморфоложката наука в България.

Той е сред основателите на Българското географско дружество.

Жеко Радев е роден на 31 юли 1875 г. в Нови пазар. Завършва основно и трикласно училище в родния си град. През 1894 г. завършва Шуменското педагогическо училище. Известно време работи като начален учител в Нови пазар, Преслав и с. Върбица, Шуменско.

През 1900 г. постъпва като студент по педагогика и философия в Софийския университет. Завършва през 1904 г. Същата година е назначен за гимназиален учител в Бургас.

Става асистент при проф. Анастас Иширков на 1 февруари 1906 г. През 1911 и 1912 г. Жеко Радев специализира география в Берлин при професор Албрехт Пенк. По време на Балканската война прекратява специализацията си, а през учебната 1913-1914 г. я завършва.

loading...

През 1915 г.Жеко Радев пише големия си научен труд „Карстови форми въ Западна Стара планина“, който му служи като хабилитация за редовен доцент по физическа география.

По-късно същата година чете встъпителната си лекция на тема „Задачи и методъ на геоморфологията“.

През юли и август 1916 г. придружава проф. Иширков в научната експедиция в Македония, организирана от Щаба на българската армия. През 1921 г. е извънреден, а от 1927 г. и редовен професор по физическа география.

Почива на 24 януари 1934 г.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!