Отбелязваме Деня на всички български светии

11701229_500751030077652_3613683045828565322_n В неделя църквата отбелязва един от най-новите празници в православния календар – Деня на всички български светии

Отците на Църквата са установили този празник, за да напомня, че има герои на вярата, които въпреки праведния си живот и служба на Бога, са останали безименни и неизвестни за света.

Затова днес православният свят празнува всички светии, които със силата на Светия Дух са вършили чудеса, разпространявали са Евангелието на Спасението и са наши застъпници на небето.

Денят на Всички български светии е уникален празник. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава.

Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.

Освен тези светии, които са отбелязани в църковния календар, на българската земя са просияли много светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне от преди покръстването на българите и след това до ново време.

loading...

По време на османското робство башибозукът е разрушавал и изгарял манастирите и църквите ни, но вярата на народа ни е била съхранена. Затова на този ден възпоменаваме също безбройните безизвестни свети хора, които проляха кръвта си за запазването на вярата по нашите земи.

Този ден е за прослава и на онези неизвестни подвижници, монаси и свети хора, отишли си тихо и скромно от този свят, които светят с невидима светлина от небесния небосклон.

Неделя на всички български светии празнуваме след Неделя на Всички светии – първата след Петдесетница.

С възпоменанието им в богослужебния ред се изпросва молитвеното им застъпничество и благословение над целия български народ.

Канонизираните за светци българи са повече от 100. Сред тях са четирима князе и царе, както и патриарси, епископи и войни.

В 9.30 ч. в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” ще бъде отслужена тържествена литургия.

ПО ТЕМАТА:

Крайно време е Светия Синод в лицето на Неофит – ПАТРИАРХ на Българската Православна църква и цяла България, да канонизира и обяви за Светец Васил Иванов Кунчев-Левски.
Апостолът на Свободата е Български Светец и мъченик в душите и сърцата на всички Българи, като силно религиозен Православен Християнин и монах.
Като Апостол на Българската Свобода и Българин загинал мъченик за Православната Вяра и Свободата на България, е крайно време Васил Левски да бъде канонизиран от Българската Православна Църква като Св. Дякон Игнатий! / bultimes.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!