Одранишки манастир „Св. св. ап. Петър и Павел“

Малкоизвестният Одранишки манастир е разположен в Ерулската планина, край село Одраница, на 25 км. северно от гр. Земен, на 60 км северно от Кюстендил и на 80 км западно от София.

Сегашният Одранишки манастир е бил предшестван от манастир, основан през Средновековието, за който няма сведения, нито за времето на основаването му, нито за това кога е бил разорен. Възстановен е за първи път през 1870 г. или през 1886 г., според различните източници.

Манастирът просъществува до идването на атеистичната социалистическата власт в България в 1944 г., след което бива напуснат и постепенно запада, докато съвсем не рухва през зимата на 1985/86 г.

След няколко години хора с корен от с. Одраница подемат инициативата за възраждане на святото място. Новата църква е изградена върху основите на стария храм. Единственото което е останало от някогашната обител е иконата на Св. Св. Петър и Павел, съхраняващата се в Историческия музей в Перник. Датирана е от средата на XIX век и според специалисти авторът ѝ е руски художник. Иконите и иконостасът са били изработени от братята Иван (иконописец) и Марко (дърворезбар) Хаджиикономови от Банско. В днешния си вид манастирът е изграден между 1-ви юли 1999 г. и 30-ти май 2000 г., построен е само за 325 дни.

loading...

От 16-ти септември 2001 г. се обитава, с известни прекъсвания, от монаси, като от 1-ви юли 2006 г. игумен на духовното учреждение и негов единствен обитател е младият отец Ефрем. Манастирът представлява красив и спретнат комплекс от църква, жилищна сграда и 2 параклиса.

Източник: blog.freeunibg.eu



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!