Обрадовският манастир „Св. Мина“ празнува своя храмов празник на 11 ноември!

Обрадовският манастир е построен е на брега на Владайска река, в бившото село Обрадовци, сега квартал на София.

Според легендите Обрадовският манастир „Св. Мина“ е основан през късно-римската епоха. През 11 в. на това място е имало голям манастирски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора,
През Средновековието манастира е част от Софийската Мала Света Гора – пръстен от манастири около днешната ни столица. Кръстоносните походи и османските нашествия постепенно заличават напълно следите на Светата обител, но споменът за манастира на името на светеца-воин Мина остава в легендите. При прокопаването на коритото на река Владайска са открити основи на сгради, а по-късно реката дълго време е носила керемиди, камъни и тухли.

През 1927г. селяни случайно се натъкват на останки от древния манастир и в периода 1942 — 1945г. Обрадовската обител е възстановена в сегашния си вид. Тогава е издигната днешната манастирска църква, а малко по-късно са построени няколко параклиса. В един от тях посветен на св. св. Козма и Дамян е вградено аязмо със светена вода. Построена е и сграда за подслон на поклониците, която просъществувала до 1969 г., като на нейно място са издигнати две други жилищни постройки.

Всяка година на 11 ноември в Обрадовския манастир се чества празник посветен на Свети великомъченик Мина. Мина е бил египтянин, служил в римската войска по времето на императорите Диоклетиан и Максимилиан. Той загинал мъченически за християнската вяра, защото отказал да принесе жертва на езическите идоли.

loading...

Понастоящем Обрадовският девически манастир е действащ. Днешния манастир е изграден в периода 1942 – 1945 г. Тогава са издигнати църквата, жилищна сграда и няколко параклиса. Иконите църковния олтар са изрисувани от проф. Георги Богданов, а самият олтар е резбован от двамата софийски майстори Мирчо Радулов и Коста Диноев. Всички предмети от интериора на храма – съдове, полилеи, икони, килими и др. са дарени от посетители. В преджерието на църквата може да се види и иконата на св. Мина, за която се смята, че е чудотворна. През 1957 г. е построен параклиса св. св. Козма и Дамян и в олтара му е вградено аязмо. В момента параклиса се ползва като зимна черква.

Източник: bulgariamonasteries.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.