Няма да забравим за близо 5000 българи убити в БАТАШКОТО КЛАНЕ на 5 Май 1876г.

Няма да забравим за близо 5000 българи убити в БАТАШКОТО КЛАНЕ на 5 Май 1876г. На днешната дата 5-ти Май през 1876г. при потушаването на Априлското въстание е извършено Баташкото клане

Баташкото клане е избиване на българското християнско население в село Батак при потушаването на Априлското въстание.

То е извършено от турски башибозук от съседните помашки села под прякото командване на Ахмед ага Барутанлията. След клането той е осъден и изпратен на заточение в Диарбекир, но по-късно е помилван от султан Абдул Хамид II. Според различни оценки, между 1 400 и 5 000 души от селото са избити.

След потурчването на Чепино в 1657 г., Батак е обграден от мохамедански села, известно време градът представлява „остров“ на християнската вяра. Интересни са данните, че в баташката църква „Света Неделя“, християнската религия е била проповядвана на черковнославянски език, за разлика от останалите градове, където гръцкият е бил задължителен.

Турските власти не искали да позволяват подобни привилегии на българите, след освобождението на Сърбия и Гърция, но поради откъсването на Батак от останалите градове (градът се намира високо в Родопите) турските власти не научават за „нарушението“. Поради тези религиозни проблеми, хайдутското движение в Родопите се води от Батак.

През 1873 г. Васил Левски е заловен, а турските власти разбират за наличието на таен български комитет, който готви въстание, мнителността на властите към един от по-будните младежи в Батак – Петър Горанов – се засилва.

loading...

Ролята на Батак в Априлското въстание е била да заеме складовете в околните селища и да осигури провизии на въстанниците в околните територии, да блокира важните пътища и така да попречи на турските войници да получават пратки с провизии.

Батак е трябвало да се справи с околните помашки села (Чепино -днес квартал на гр.Велинград, Корово – днес с.Драгиново,Ортакьой – днес гр.Костандово). Единственият проблем бил, че през цялото време на въстанието Батак е трябвало да се пази сам от турската армия, но рискът е поет.

Екипът на сайта Patrioti Net Ви призовава да почетем този кървав ден за Българската история ! Нека споменът остане завинаги в нас! Дълбок поклон и светла памет на жертвите!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.