Никола Ненов – Буката е пионер на нашето колоездене

Никола Ненов – Буката е ветеранът на българското колоездене. Той беше и си остава завинаги в историята на българското колоездене като първия от шампионите.

Буката пръв от своите съграждани в Габрово се окичи с лаврите на шампион. Стана такъв в романтичния период на колоездачния спорт, когато имаше много пориви и ентусиазъм, но толкова малка спортна база.

Във времето, когато колоездачите сами си купуваха велосипедите, резервните гуми и части, спортните екипи и всичко необходимо за този вид спорт. Когато асвалтовите настилки бяха непознати за нас, а пътищата ни бяха покрити с прах и кал. Период, в който са били нужни много воля, себеотрицание и жертви, да се преодоляват трудностите, породени от тогавашните условия на живот, за да се изкачват спортистите по стръмните стъпала на славата.

Никола Ненов – Буката е роден преди на 28 октомври 1907 г. в Габрово. Започва състезателна дейност започва през 1925 г., като пистов бегач на колодрума в габровския квартал Маркотея. Там той става безспорен първенец на издръжливост и висока скорост.

Скоро след това се ориентира към шосейното бягане. Упоритостта, силната воля и амбиция да покаже, че и на шосе може да бъде първи го възнаграждават. Още на първото състезание Габрово – Севлиево и обратно той убедително печели първото място и знамето на Габровското колоездачно дружество. После идват дните и годините на много труд, тревоги от несполуките и радости от успехите. Години, когато той е коронованият крал на шосетата, шампионът, който може само да печели.

loading...

Никола Ненов – Буката участва във всички провеждани колоездачни състезания в страната и чужбина до зряла възраст. Той е многократен победител в Обиколката на Витоша и в пробега Белград – София.

В челната тройка е на Обиколката на Добруджа и в четириетапния пробег София – Варна и много други. Участва редовно в Обиколката на България и четири пъти е шампион на страната, през 1936 г., 1937 г., 1939 г. и 1940 г. и еди път е шампион на писта – издържливост, през 1937 г.

Никола Ненов – Буката е един от десетте български колоездачи, участвали през 1936 г. в Олимпийскте игри в Берлин, където се явяват 100 колоездачи от 29 страни. Пробегът е с дължина 100 км. Между неговите съекипници са и постоянните му съперници Къню Джамбазов от Казанлък, М. Николов от Варна и Генади Симов от Перник. До 45-ия километър Буката е въртял в челото. Чувствувал се е достатъчно силен и възнамерявал след 70-ия километър да проведе атаката за първото място. Изведнъж един от участниците пред него се залюлява и пада, при което събаря 15–20 човека, между тях и българина. Това струва на Ненов загуба на ценни минути и опитът му да догони челото не успява. Финишира в група от 60 състезатели, сред които е класиран на 50-о място. Неговият стар съперник хърватинът Просеник, когото винаги е побеждавал, се класира на десето място. Това не обезкуражава Буката. Напротив, то го импулсира в стремежа му да бъде първи, което получава през следващите години, когато става многократен шампион на България.

Неговите успехи в колоездачния спорт намериха много последователи и станаха причина Габрово да даде на колоезденето може би най-много първенци и таланти, като Стефан Иванов, Христо Лалев, Христо Илиев, Цоньо Колев, Димо Петков, Христо Радев, Атанас Савчев, Косьо Иванов, Веско Кутуев, Одрински и много други. Не могат да се изброят всичките, но и така се добива ясна представа за водещата роля на габровското колоездене през този период.

През 1948 г. Никола Ненов е включен в националния състав на България за Пробега на мира, а през следващата година е основна единица в състава за Обиколката на България, когато при село Каблешково, Бургаско, бива свален от пресичащ пътя му състезател. При падането се счупва левия му крак и остава за лечение в бургаската болница.

Спортните му изяви не свършват дотук. Макар и в напреднала възраст той продължава състезателната си дейност. Не пропуска състезание без негово участие. Състезава се и с младите, и с ветераните. През 1977 година, вече на 70 години, участва в Юбилейната обиколка на Габрово, проведена в негова чест и се класира на второ място.

Никола Ненов – Буката ни напусна през 1996 г., но остави за поколенията пример за подражание с неговите трудолюбие, доброта, честност, воля и амбиция за победа.

Иван ШИШКОВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.