Никола Котков – символът на Локомотив (Сф)

Малцина са футболистите в страната, за които можем да кажем, че са обичани не само от привържениците на своя отбор, но и от тези на другите отбори! Един от тях е Никола Котков. Тази обич Котето печели напълно заслужено със своето благородие и преданост, както на терена, така и в живота!

Той е непримирим враг на грубостите, на неспортсменските номера – уважава съперника си! Със своята благородна осанка и поведение респектира съперника и думата му винаги е на почит.

Котков уважава и цени дълбоко зрителите! Това е оставило своето влияние и сега – всички го ценят и обичат! Русокосият любимец и до ден-днешен е сочен за пример и подражание!

Никола Котков печели уважение не само с джентълменското си поведение, но и с футболно майсторство от най-висша класа.

loading...

Още като юноша става европейски шампион с отбора на България и голмайстор на турнира през 1959 г. За него италиански журналист пише: „В левия крак на българина Никола Котков е събрана цялата първична сила на неговите прадеди“.

Утвърждава се в мъжкия тим на „железничарите“, датата на дебютния му мач е: 22 март, 1958 г. срещу Берое в Стара Загора. От тогава за Локомотив има изиграни 286 мача за първенството, в които нанизва 143 попадения!

С отбора на Локомотив става шампион през 1964 г. Вицешампион през 1965 г. Има спечелени и три бронзови медала. Европейски железничарски шампион през 1961 и 1963 г. Избран за „Футболист №1 на България“ за 1964 г.

През 1965 г. Локомотив дебютира в турнира за КЕШ, с победа над шведския Малмьо с 8:3. Пет от головете в мача са дело на Котков! Тандемът му със Спиро Дебърски е сякаш програмиран на компютър от световна класа. Шведски журалист възкликва: „Двама футболисти ни победиха. Котков и Дебърски отбелязаха седем от осемте гола. Кой можеше да ги удържи от нашия отбор?“.

За националните отбори на България играе общо в 59 мача. 15 – в „А“, 10 – в „Б“, 11 – в олимпийския, 7 – в младежкия и 16 – в юношеския. Автор е на 33 гола. Участва в квалификациите на световните първенства в Англия и Мексико. Участник на световното първенство в Англия през 1966 г.

За отбора на Левски-Спартак играе в 34 шампионатни мача, бележи и 18 гола. Става шампион през 1970 г и носител на Купата по спортсменство.

Загива в автомобилна катастрофа край прохода Витиня заедно с Георги Аспарухов (Гунди) и качен на автостоп спътник – капитан Иван Каменов.

Никола Котков завинаги ще живее в нашите сърца! Обичан заради своята доброта и благородство. Заради това, че подава ръка на познати и непознати. Спомените и любовта към него остават силни, непринудени.

В своята книга, посветена на него, Петър Милушев казва:

Кольо, ти си жив!

И вечно ще живееш

в нашите сърца,

в моето сърце,

приятелю…

Източник: vitoshanews.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!