Непознатото наследство на бележития търговец Евстати Селвели

През Възраждането Търново е един от най-добре развитите занаятчийски и търговски центрове в българските земи северно от Балкана. Съществено значение за стопанския просперитет на града и региона в края на ХVІІІ и първата половина на ХІХ в. има разширяването на търговските отношения и връзки с европейските държави, които се активизират осезаемо след Кримската война.
Заслуга за това имат някои от най-големите търговски къщи в старата столица, ръководени от будни и предприемчиви българи. Един от тях е Евстати Хаджиниколов Селвели (1801-1871).

Роден в семейството на стария търновски род Селвелиеви, получил образование в гръцко и българско училище, той развива мащабна за времето си търговска дейност, като работи самостоятелно и в съдружие с редица изявени търновци като хаджи Минчо х. Цачев, хаджи Николи Минчев, Атанас Михайлов и др.
Основаното от тях съвместно търговско дружество функционира от 1841 до 1865 г. и открива свои постоянни представителства във Виена и Цариград. Евстати Селвели ръководи Виенската кантора и седалището в Търново. Търговската къща поддържа активни контакти с Австрия, Русия и Англия, внася разнообразни манифактурни и колониални стоки и изнася местни земеделски произведения.

Евстати Селвели е не само един от най-видните търговци в града, но и член на Търновската градска община, председател на местното търговско съдилище, активен участник в борбата за църковна независимост. Последните години от живота си прекарва във Виена, където ръководи делата на търговската фирма.
Свидетелство за материалното благополучие и изискания европейски вкус на Евстати Селвели са съхраняваните в Търновския исторически музей негови лични вещи. Безспорна проява на лукс са запазените два комплекта трапезни прибори за сервиране, поставени в специално изработени дървени кутии с цветна художествена украса и изящен релефен кант отгоре. Те са от сребро, а всеки комплект се състои от вилица, лъжица, нож и десертна лъжичка.

В основата дръжките им са украсени с релефен флорален орнамент, над който са гравирани две ръкописно изписани латински букви – “Е” и “S”, представляващи монограм на собственика Евстати Селвели.
Високото качество на изработка и орнаментиране, както и наличието на производствени щемпели и монограми дават основание да се предположи, че комплектите са изработени по поръчка на търновския търговец в някой от реномираните европейски ювелирни центрове през втората или третата четвърт на ХІХ в.

loading...

Сред личните вещи на Евстати Селвели се откроява едно луксозно цигаре с дължина 19 см. То се състои от три сегмента, направени от сребро, кост и кехлибар.
Основната част на цигарето също е от сребро, богато орнаментирана, изработена с майсторска филигранна техника. Към нея посредством малък костен сегмент, оцветен в черно, е прикрепен добре полиран мундщук от кехлибар. Цигарето е поставено в удобен кожен калъф, подплатен с кадифе. Върху него ясно се различава печатът на производителя – австрийската фирма “Раух” със седалище във Виена.

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!