Недю Жеков – първият околийски управител на Дряново

Нека се върнем години назад и да разгледаме един от епизодите на структуриране на тъкмо освободената България. Разбира се, мястото на срещата е Дряново. Първият управител на околията с център Дряново е бил Недю Жеков. 38-годишният лясковчанин встъпва в длъжност на 1 август 1877 г. и остава на поста до 30 юни 1878 г.

Негова е инициативата за събирането на костите на загиналите при Дряновския манастир въстаници, които все още били разпръснати и никой не смеел да ги докосне. Не само това – Недю Жеков задвижва и идеята за издигането на мавзолей в чест на въстаниците – добре познатата ни днес костница, която е в центъра на манастирския двор.
Онези времена са били доста смутни, което е било добра предпоставка за злоупотреби; околийският управител обаче действа много адекватно и не допуска незаконно заграбване на собствеността на напусналите турци.

Кратко животоописание

Недю Николов Жеков е роден през 1839 г. в Лясковец. Учителствал в Горна Оряховица (1856–1858 г.) и в Лясковец (1858–1861 г.). През 1863/64 г. постъпил в Белградското богословско училище, което завършил през 1867 г. В Белград редактирал политическия и книжовен вестник „Въсток“ (1869–1870 г.). След това се завърща в родното си селище и от 1870 г. до 1874 г. отново е учител там. В следващите две години е ректор на първата духовна семинария при Лясковският манастир „Св. св. Петър и Павел“. После е околийски управител на Дряново и Трявна, а след Освобождението заема поста училищен инспектор във Видин и Лом. Починал на 22 октомври 1907 г. в родния Лясковец.

loading...

Източник: destinationdryanovo.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!