Невероятната история на Чешма Елия в град Никопол

Чешма Елия е паметник на културата, изграден в град Никопол. Старото име на чешмата е Сютлийка. Чешма Елия представлява малко изворче с питейна вода, чучурът, на който буквално излиза от автентичен римски саркофаг (датиран 160-180 г.н.е.) с издялан латински надпис в/у него. Надписът върху камъка представлява епитафия, изразяваща чувствата на римския чиновник Фронтон, който скърби по починалата му млада съпруга Елия.

Освен че саркофаг с подобен надпис е изключително рядък археологически обект от този период, открит на територията на България, самото лирично произведение издялано върху камъка впечатлява със своето изящество и въздействие. Скръбта на Фронтон е толкова силно, вълнуващо и красноречиво изразена, че може да разчувства и най-каменното сърце, дори 2000 години след онези събития:

Издяланите върху саркофага-чешма букви се сглобяват в изключително въздействащо излияние – убедете се сами от надписа:

“Ето какво те моля, велика царице на подземното царство – нека тялото на моята скъпа Елия, която днес е затворена в тази гробница, да почива поне сред красиви цветя, понеже с добрия си нрав тя заслужи пред мене много. Моля тебе, която толкова рано прекърши нишките на живота на една невинна – а тези нишки, навити в кълбото на божествените Парки, властва над всичко. О, ако можех с китарата си да изкажа какъв бе нейния живот и колко свенлива беше тя, щях да накарам дори подземните богове да се смилят.

loading...

…Някога тя беше за мен домашно огнище, надежда и всичко в живота ми; тя искаше това, което исках и аз и не искаше това, което аз не исках; тя нямаше нито една съкровена тайна, която аз да не зная; тя беше трудолюбива; умееше да изприда хубава нишка от къделята; имаше пестелива ръка, но беше щедра в любовта към мен, своя съпруг; без мен не й се услаждаха нито храната, нито даровете към Бакх; имаше необикновен ум, беше голяма хитруша и името й се тачеше.

Наследнико! Моля те да уважаваш стиховете ми; моля те да не забравяш всяка година да украсяваш това гробно място и при хубаво време да приласкаеш паметника ту с росна розичка, ту с красив амарантов цвят и с многобройни плодове, все нови и все различни, и през никое време на годината да не го оставяш да изглежда запуснат.”

Не по малко интересен факт около чешма Елия е този, че малкото изворче и каменният ковчег устояват на вековете, като по време на османската власт саркофагът не само не е унищожен, а дори е запазен, като около него е надградена и доиззидана конструкция с височина 3 м. и широчина 4 м.

Още по интересно става, когато някъде след 1870 г. в Никопол се озовава френският археолог Дижарден, който прочитайки и превеждайки за първи път надписа от латински се впечатлява толкова много, че създава нов не по-малко вълнуващ надпис, който издялва върху каменна плоча. Върху плочата на Дижарден четем:

“Молитвата ти, Фронтоне, е чута.
Любовта побеждава всичко!
Погалих камъка и положих роза
в сълзите на чешмата.

Отпих глътка вода
и усетих силата на твоята любов,
мъдростта и уважението на хората,
съхранили през вековете този паметник
на обичта.

Твоето име остана известно
от времето на Марк Аврелий до днес,
не с войнска и служебна слава,
а с величието на любовта ти към Елия!
Поклон!”

Самата плоча-надпис на Дижарден е зазидана близо до лявата част на саркофага на Фронтон (ако седите фронтално срещу него), а вярвате или не – в днешни дни и след близо 20 века, двата надписа си стоят на същото това място – на няколкостотин метра от центъра на Никопол, забравени от и за широката общественост. Няколко съвременни каменни плочи с полуизтрити от времето надписи на български разказват историята за любовта на Фронтон и възхитата на Дижарден.

Източник: dunavultra.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!