На 9 септември 1895 г. е роден писателят Тома Измирлиев!

Тома Измирлиев (псевдоними: Фома Фомич, Гарабед Бедни и други) е български писател хуморист, журналист, сатирик.

Той е по-голям брат на големия български поет Христо Смирненски. Член на Българската комунистическа партия от 1921 г.

Тома Димитров Измирлиев е роден на 9 септември 1895 г. в Кукуш, Македония. Основно училище завършва в родния си град и започва да учи в гимназия в Битоля. След Междусъюзническата война през 1913 г. заедно с много други македонски бежанци семейството се премества в София.

Постъпва във Военното училище, малко по-късно печели стипендия и заминава за Цариград, където завършва гимназиалното си образование и записва да учи медицина. Избухналата война прекъсва следването му, той е мобилизиран и заминава на фронта. След войната работи като чиновник в София.

Тома Измирлиев оказва значително влияние при формиране възгледите на брат си Христо Смирненски. През 1921 година става член на БКП и влиза във Военно-техническата комисия на ЦК на БКП.

loading...

По време на априлските събития през 1925 г. Тома Измирлиев е преследван от властите и това го принуждава да се засели в Хасково, където живеят родителите на жена му. Тук работи в окръжната сметна палата, едновременно с това създава и редактира вестник „Утринна поща“. В Хасково излизат и двете негови отпечатани приживе книги. Баща е на преводача Веселин Измирлиев.

Тома Измирлиев пише:

Премеждия“, сборник с разкази и фейлетони, Хасково, 1930 г.
„Смях и злъч“, стихосбирка, Хасково, 1931 г.

Тома Измирлиев умира на 22 ноември 1935 г. Погребан е в София.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!