На 9 ноември 1924 г. е роден българският художник Георги Баев!

Георги Баев (известен и с прякора си Джурлата) е български художник, маринист.

Георги Димитров Баев е роден в Бургас на 9 ноември 1924 г. През 1949 г. завършва специалност живопис в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. До 1960 г. работи предимно графика и сценография в кукления театър в Бургас.

Първото му международно признание е през 1957 г. на 6-ия световен младежки фестивал в Москва. Следват десетки участия в България и в чужбина, много отличия, членство в СБХ, почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците „Кюнстлер хаус“, на Японската асоциация на художниците „Ника-кай“… Тежък момент в неговия живот е 1983 г., когато запалват ателието му и при пожара изгаря всичко. Това го амбицира и още на следващата година показва композициите „Агресия“, „Апокалипсис сега“, „Обикновен фашизъм“, „На другия ден след атомната бомба“, „Удавник“, „Спомени“, превърнали се в събитие. По-късно платната са изложени във Виена и проф. Петър Вундерли заявява, че това са произведения на един от големите хуманисти на Европа и света. През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства.

Представен е в 34-томния речник на изкуствата на лондонското издателство „Макмилън“, многократно номиниран за „Мъж на годината“, „Личности с влияние“, „Кой-кой е“ на американски и английски биографични институти. Търсен от галеристи в България и в чужбина, определян като чепат човек, но сърцат и с огромна мощ. Негови картини са откупени или дарени на много места в България, художникът е изпратил свои творби дори за гладуващите деца във Виетнам и Кампучия.

Георги Баев печели много награди. По-известни от тях са:

loading...
  • 1957 – Лауреат на VI Световен младежки фестивал – Москва
  • 1961 – Сребърен медал на Първа младежка национална изложба
  • 1964 – Награда за Пейзаж – ОХИ, София, Награда от изложба „Созопол и морето“ – Созопол
  • 1965 – Награда от изложба „Созопол и морето“ – Созопол
  • 1966 – Награда от изложба „Созопол и морето“ – Созопол
  • 1968 – Награда за живопис от Национална изложба „Приятели на морето“ – Бургас, Награда от изложба „Созопол и морето“ – Созопол
  • 1969 – Награда за Пейзаж – ОХИ, София, Награда от изложба „Созопол и морето“ – Созопол
  • 1971 – Награда за живопис на Обща изложба на южнобългарски художници – Пловдив

Георги Баев умира на 18 февруари 2007 г. в град Бургас.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!