На 9 април си спомняме за актрисата Катя Динева!

Катя Динева е българска актриса. Родена е на 6 октомври 1929 г. в семейството на един от основателите на Варненския професионален театър – известния артист Христо Динев – един от основателите на първия професионален театър в града – „Варненски общински драматичен театър“.

Едва навършила 3 години, тя излиза на сцената, за да играе ангел в пиеси на Хаптман. Над 100 роли бележат забележителния творчески път на варненката.

Преди 54 г. Катя Динева завършва актьорско майсторство при проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“ заедно с Коста Цонев.

Дебютът й е в ролята на Целия в „Както ви харесва“ на Шекспир. Освен във Варна, тя е играла и в театрите в Русе и Бургас.

loading...

В дългата си кариера Катя Динева има записани над 100 театрални и над 30 филмови роли. Между тях са Симона Машар от „Виденията на Симона Машар“ на Б. Брехт, Илуминада от „Голямата печалба“ на Ектор Кинтеро, Хелън от „Пътят към Мека“ на Фюгард, Гитъл Моска от „Двама на люлката“ на Уилям Гибсън, Баронеса Щрал от „Маскарад“ на Лермонтов, Секула от „Животът това са две жени“ от Стефан Цанев и др.

Награди и отличия на Катя Динева:

  • Народен артист;
  • лауреат е на „Димитровска награда“;
  • носител е на „Награда Варна“;
  • носител е на „Почетния знак на кмета на Варна“;
  • носител е на „Златна маска“ от Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна.

Катя Динева умира на 9 април 2011 година в град Варна.

Поклон пред паметта и!

Източник: news.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!