На 9 август 1942 г. умира българският учител Иван Дорев

Иван Дорев е български учител и книжовник, член на Македонския научен институт.

Дорев е роден в леринското село Пътеле, Южна Македония (днес Агиос Пантелеймонас, Гърция) в 1866 година. Първи братовчед е на дипломата Панчо Дорев и на дееца на ВМОРО Аце Дорев. В 1895 година завършва Историко-филологическия факултет на Софийския университет. Специализира една година гръцка филология в Атина, Гърция (1896), а след това философия в университета в Тюбинген, Германия (1897).

В продължение на 31 години Иван Дорев учителства в различни градове в българските земи – Битоля, Куманово, Скопие, Цариград и София. В 1908 – 1909 година е учител в Солунската българска девическа гимназия. От 1909 до 1914 година работи в Архива на Възраждането, а след Първата световна война в българското просветно министерство.

Иван Дорев издава различни сборници със стихове и разкази, училищни христоматии и граматики, както и прави преводи на различни автори от гръцки език. Между 1930 и 1931 година редактира детската илюстрована библиотека „Щастливи години“. Член е на Българо-гръцкото дружество, а от 1937 година и на Македонския научен институт. В Централен държавен архив се пазят негови спомени и документи – ф. 1122к, 1 опис, 55 а.е.

Трудове на Иван Дорев са:

loading...
  • Живота на хората“ (1925), в съавторство с Д. Койчев
  • „Родина и природа“ (1925), в съавторство с Д. Койчев
  • „Родна реч. Ч.II. Практическа граматика за IV отделение“ (1925)
  • „Джобен правописен речник“ (1931)

Иван Дорев умира на 9 август 1942 година в Битоля.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!