На 8 януари 1961 г. е роден българският поет и журналист Иван Ненков!

Иван Ненков е български поет, сатирик, журналист и учител.

Иван Ненков е роден на 8 януари 1961 г. в село Партизани, Варненско. Завършва Българска филология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ през 1985 г. Поет с китара, журналист, сатирик, автор на стотици песни за „Щурците“, различните формации на „Тоника“, „НЛО“, Тони Димитрова, Веселин Маринов и много други. Многократно участва и е награждаван на фестивалите „ПоКи“ (поети с китара). Организира поетични срещи в Несебър – „Морски струни“. Бил е журналист във вестник „Слънчев бряг“. Автор на книгите „Троянски кон“ (1987), „Горещи апокрифи“ (1994), „Търговци в храма“ (1996), „48 песни“ (2000), „Корабен дневник“ (2000) и др. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и на Дружеството на писателите – Бургас.

Иван Ненков е носител на национални литературни отличия, между които и Наградата за хумор и сатира „Щастливеца“ – Свищов. Има призове от националния песенен фестивал „Бургас и морето“, награда на Съюза на българските композитори от фестивала „Златният Орфей“ (1999), наградата на публиката от Пролетния радиоконкурс за нова българска песен (2003). Работил е и като учител в село Партизани. Понастоящем Иван Ненков живее и работи в град Несебър.

Източник: wikipedia.org

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!