На 8 февруари 1872 г. е роден българският революционер Тодор Хвойнев!

Тодор Хвойнев е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Тодор Атанасов Хвойнев е роден на 8 февруари 1872 година в ахъчелебийското село Левочево, тогава в Османската империя. Получава основно образование в родното си село, след което учи занаят при дюлгери. Занимава се и с овчарство.

През 1900 година се присъединява към ВМОРО, а от 1901 година е таен куриер на Задграничното представителство. От 1902 година е ръководител на революционния комитет на родното си село, а през Илинденско-Преображенското въстание е четник при Андон Дечев.

След въстанието минава в нелегалност и със семейството си се установява в Чепеларе. Между 1904-1908 година е войвода на чета в Родопите и Беломорска Тракия. През 1908 година след като му е дадена амнистия се завръща в родното си село, където през 1909 година е избран за кмет. През Балканската война води Двадесет и първи пехотен средногорски полк и участва в покръстването на помаците. Оттогава си спомня:

„ Помаците уж бяха почнали да възстановяват, наденали си бяха фесовете. Получихме тайна заповед да идем да изгорим село Лещен и от дванайсет години нагоре всичко да се изколи. Отидохме до съмнало. Цялата чета 42 души окупирахме селото. Какво ти въстание, нямат ни пушка, ни дявол. Събраха се всички селяни, деца и жени… “

loading...

Взема участие в Първата световна война (1915-1918). През 1922 година е назначен за помощник на Димитър Левов и е войвода на чета на Вътрешната тракийска революционна организация в Беломорска Тракия. Като член на ВТРО е избран за делегат и участва в X-я и XI-я конгрес на организацията.

Тодор Хвойнев умира на 1 октомври 1957 г. в Левочево.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!