На 8 септември 1976 г. във Варна е открит Аспаруховият мост

На 8 септември 1976 г. във Варна е открит Аспаруховият мост

Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се в град Варна и свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града, като представлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Той е част от магистрала Черно море и Европейски път E87.

Аспаруховият мост е мостът с най-голям отвор в България – 160 m, като се очаква да остане на второ място при завършването на моста Видин-Калафат, който има няколко отвора от 180 m.

Мостът е проектиран за стандартните натоварвания – Н-300 и НК-800, вятър и температурни разлики, при което провисването на средния отвор е около 0,30 m. Средната част е стоманена непрекъсната греда с три отвора (80+160+80 m), с височина 50 м, проектирана от Димитър Димитров, а подходите към нея са от стоманобетонни прости греди. Под него минават кораби, за да достигнат пристанище „Варна Запад“. Пуснат е предсрочно в експлоатация на 8 септември 1976 година, като е открит от председателя на Държавния съвет Тодор Живков.

Преди Аспаруховият мост да бъде построен, транспортът между Варна и Бургас е бил по-затруднен. Каналът между езерото и морето е преодоляван посредством подвижен метален мост, вдигащ се при преминаване на кораби, който съществува и сега. Това изключително е забавяло стопанските и туристическите връзки между Северна и Южна България.

loading...

От Аспаруховия мост може да се скача с бънджи. За целта е пригодена конзола в най-високата му част. Все повече хора се решават да опитат това екстремно изживяване.

Мостът има и печална слава, носеща се от множеството самоубийства извършвани тук. Направено е освещаване на 7 април 2013 г. от Митрополит Кирил.

Източник: sputnik.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!