На 8 ноември 1854 г. е роден българският учен османист Диаманди Ихчиев!

Диаманди Ихчиев е български учен османист, библиограф, архивист, палеограф, специалист по османско изворознание, дипломатика и палеография

Диаманди Андреев Ихчиев е роден на 8 ноември 1854 година в будно българско търговско семейство централномакедонския град Велес, който тогава е в Османската империя. Учи във Велес при Константин Босилков, в Щип при Йосиф Ковачев в 1871 – 1872 година и в Мактеби хукук – Висшето училище за правни науки в Цариград.

Н 1873 година става учител в Тиквешка каза, а от 1874 до 1884 година се занимава с търговия във Велес.

В 1884 година се установява в столицата на новообразуваното Княжество България и работи като адвокат в Кюстендил и София. В 1885 година става секретар на Окръжното управление във Враца. В 1890 – 1895 и в 1910 – 1911 година е преводач от турски език в Министерството на външните работи.

От 1900 до 1908 година е уредник на турския архив (по-късно отдел „Ориенталски сбирки“) на Народната библиотека. Превежда и издава множество османски документи. Автор е на документалния том „Турските документи за Рилския манастир“, издаден в 1910 година.

loading...

Диаманди Ихчиев  умира в София в 1913 година. Ихчиев е баща на просветния деец Никола Ихчиев и на дееца на ВМРО Васил Ихчиев

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.