На 8 ноември 1204 г. цар Калоян е признат за император на българи и власи!

През 1204 г. с тържествена церемония в Търново цар Калоян получава корона, скиптър и знаме като знаци на владетелско достойнство от кардинал Лъв, легат на папа Инокентий ІІІ

На днешната дата 8 ноември отбелязваме признаването на цар Калоян за император на българи и власи. На тази дата през 1204 г. с тържествена церемония в Търново цар Калоян получава корона, скиптър и знаме като знаци на владетелско достойнство от кардинал Лъв, легат на папа Инокентий ІІІ.

Това каза в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново историкът проф. Пламен Павлов. Той уточни, че международното признание на българската държава е едно от знаковите събития в първите десетилетия от нейното възстановяване от братята Петър и Асен.

По думите му актът е осъществен благодарение на прочутия дипломат и войни – техният брат Калоян.

„В 1202 г. той активизира връзките с Рим. Те имат изключително интересна еволюция и градация. Отначало обръщението на папата към Йоаница е като към един местен владетел, без определена титла.

loading...

Цар Калоян обаче отговаря като император на българи и власи“, поясни проф. Павлов и допълни, че понятието власи буди много спорове, но според историческите данни то е използвано уместно, защото по това време Калоян има основателни претенции към земите между Дунав и Карпатите, които са изконно български, но са населени с власи.

„Ако проследим преписката между Калоян и Инокентий III ще видим как постепенно българският цар налага своите тези на своя авторитетен кореспондент. И папата в крайна сметка признава законността на българската държава, тоест, че тя не е нещо ново, а е възстановяване на Българското царство от времето на Симеон, Петър и Самуил“, добави проф. Павлов.

Той уточни, че на 7 ноември кардинал Лъв коронясва архиепископ Василий за първосвещеник на църквите в България и Влахия.

Според проф. Павлов на следващия ден той коронясва българския владетел с титлата цар, на което Калоян отговаря на папата и благодари, че е провъзгласен за император.

Неговото тълкуване на акта не се приема отрицателно и така до падането на България под османска власт, българските владетели са определяни като императори в западните документи.

Източник: desant.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.