На 8-ми март 1983 г. умира българският летец Петко Попганчев!

Петко Попганчев е български летец от поколението пилоти, обучавано след Първата световна война. Роден е на 21 август 1905 г. в Сухиндол, Търновско.

Петко Недялков Попганчев завършва Аеропланното училище през 1925 и Военното училище през 1928 г. През 1939 г. се дипломира като аероинженер в Германия. Летец изпитател в ДАР – Божурище.

От 1943 г. капитан инж. Петко Попганчев е началник на ДСФ – Ловеч. От 1944 г. е началник на юнкерски учебен орляк и началник на самолетната фабрика в Ловеч. През март 1945 година провежда изпитателните полети на самолета ДАР-10Ф – прекрасен щурмови самолет, за който освен ласкава оценка има и забележки. Работата се е приключила само с изработването на прототипа, тъй като ДАР-10Ф твърде късно е разработен – военновъздушните сили вече се превъоръжават с реактивни самолети.

На 10 юни 1948 г. полк. Петко Попганчев провежда първия изпитателен полет на учебно-тренировъчния самолет Лаз-7. Бил е заместник- началник по летателната част във Въздушното училище в Долна Митрополия, старши преподавател по аеродинамика във Военнотехническата академия. За цялата си кариера лети на над 1000 самолета, голяма част от които тества като летец изпитател.

loading...

В професионалната си кариера Петко Попганчев установява редица авиационни рекорди. През 1933 г. извършва 127 свързани лупинга със самолет ДАР-1А при полет от Карлово до Казанлък. Със самолет Фоке-Вулф-44 извършва гръбен полет в продължение на 33 минути, а с Aвиа Б-122 прави 135 свързани лупинга. На 52 години поставя последния си рекорд, като над Мусачево с ЛАЗ-7М върти самолета в бавно точно около оста цели 41 секунди.

На 24 май 1932 г. с ДАР-1А Петко Попганчев прелита под Стамболовия мост над р. Янтра във Велико Търново. През 1959 г. става първият републикански шампион по висш пилотаж и фигурно летене с моторен самолет. От 1964 г. е носител на званието „Заслужил майстор на спорта по моторно летене“.

През 1968 г. за изключителни заслуги във въздушния спорт му е връчен диплом „Пол Тисандие“ – най-високото отличие на Международната федерация по въздухоплаване. Носител на ордени от Третия райх, царска България и НРБ. Лети чак до 65-годишна възраст

Петър Попганчев умира на 8 март 1983 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: bgnasledstvo.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!