На 8 август 1877 г. е роден полковник Илия Балтов

Илия Балтов е български военен, полковник, и революционер, деец на Върховния македоно-одрински комитет.

Балтов е роден в 1879 година според някои сведения в село Буково, Битолско, а според други – в самия град Битоля, тогава в Османската империя. В 1900 година завършва Военното училище в София. Присъединява се към ВМОК.

В 1902 година, в навечерието на Горноджумайското въстание Илия Балтов излиза в редовен полагаем отпуск, а след изтичането му подава заявление за излизане в запас и участва във въстанието.

Влиза в охридско-кичевската чета на ВМОК, начело с Александър Протогеров и участва в сраженията при селата Селище и Габрово на 14 и 15 април. По време на Илинденско-Преображенското въстание е войвода на чета в отряда на Стефан Николов и участва в боя при Добро поле в Рила на 8 октомври 1903 г.

През април 1904 година при опит да мине гръцко-турската граница на път за Битолско, Илия Балтов е заловен от османските власти, но е освободен от Битолския затвор поради амнистията от 12 април 1904 година.

loading...

Илия Балтов взема участие в Балканската война. През Първата световна война е командир на дружина от Първи полк на Единадесета пехотна македонска дивизия, след което служи в 1-ви полкови пограничен участък. През 1920 г. е уволнен от служба.

Илия Балтов умира в София в 1934 година.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!