На 7 януари 1952 г. е роден българският футболист Цоньо Василев!

Цоньо Василев (прякор Трета хирургия) е бивш български футболист, ляв защитник. Играл е за Волов (Шумен), ЦСКА (София) и кипърския Етникос Ахнас. Един от най-прочутите леви защитници в историята на футбола ни. Изявява се с бързина и чести флангови рейдове към противниковата врата. След приключването на състезателната си дейност е треньор на Шумен и Черно море. Член на УС на ФК Шумен 2010.

Цоньо Димитров Василев е роден на 7 януари 1952 г. в Търговище, още в ранна детска възраст Цоньо Василев се премества да живее в Шумен заедно със семейството си. Първоначално започва да тренира лека атлетика, след което се преориентира към футбола

Израства в школата на местния Волов (Шумен). Дебютира за първия тим на 18-годишна възраст. През сезон 1971/72, с негова помощ, Волов печели историческа промоция за „А“ група. Василев дебютира официално в елитното ни първенство на 19 август 1972 г. при загуба с 1:2 от Етър. До края на сезона записва 29 мача, в които бележи един гол, но Волов изпада. Въпреки това, с изявите си Василев приковава вниманието на редица грандове. В крайна сметка, през лятото на 1973 г. е привлечен от ЦСКА (София)

С отбора на ЦСКА е шампион през 1975, 1976, 1980 и 1981, както и носител на купата на страната през 1974 г. Има 199 мача с 8 гола за първенство. Има 24 мача за ЦСКА в евротурнирите (16 в КЕШ, 2 в КНК и 6 за купата на УЕФА).

loading...

Василев има 46 мача с 3 гола в „А“ националния отбор, 4 мача за „Б“ националния и 23 мача с 2 гола за младежкия национален отбор, с който е Балкански шампион за младежи. Участва на Световното първенство по футбол – 1974 г. в Германия, където е титуляр и в трите мача на нашите. През 1975 г. е удостоен със званието “Майстор на спорта”. През 1981 г. взема участие в сборен отбор на Европа в Истанбул, редом с Йохан Кройф, Бернард Диц и др.

Цоньо Василев умира на 2 юни 2015 г.

Източник: bg.wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!