На 7 февруари 1864 г. е роден българският революционер Киро Узунов!

Киро Узунов е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Киро Димитров Узунов е роден на 7 февруари 1864 г. в град Малък Самоков, днес в Турция, тогава в Османска империя. От 1880 година живее в Бургас. От 1901 година е четник при Георги Кондолов

В началото на януари 1903 година Георги Костадиев поставя началото на революционната организация в село Конак. През март организаторите Киро Узунов, Дико Джелебов, Иван Делибозов и Иван Тамахкяров събират и заклеват мъжете от цялото село. Избран от конгреса на Петрова нива за войвода на Гьоктепенски участък, негов подвойвода е Иван Делибозов, отстъпил впоследствие на поручик Коста Стоянов след като е ранен в сражение с турска войска. Заместен е като войвода от Йордан Мешков. Лекува се и продължава да живее в Бургас.

При избухването на Балканската война в 1912 година Киро Узунов е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи във Втора рота на Лозенградската партизанска дружина.

Киро Узунов умира на 28 септември 1938 година в Бургас.

loading...

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!