На 7 септември 1932 г. Никола Мушанов оглавява 48-то правителство на България

На 7 септември 1932 г. е съставено 48-то правителсвтво на България с министър председател Никола Мушанов.

Мушанов е един от водачите на Демократическата партия през първата половина на 20-ти век. Той е министър-председател на България в 47-то , 48-то и 49-то правителство.

Никола Мушанов е роден на 12 април 1872 година в Дряново. Завършва право в Екс ан Прованс, Франция, през 1893 г. През следващите години е съдия и прокурор в Стара Загора и Варна и адвокат в Русе. Става член на Демократическата партия и е министър на народнбото просвещение за периода от 1908 до 1910 година и министър на вътрешните работа през 1910-11 г. в правителството на Александът Малинов.

В края и след Първата световна война, между 21 юни 1918 и 7 май 1919 година, Мушанов е последователно министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството, министър на железниците, пощите и телеграфите и министър на вътрешните работи и народното здраве в правителствата на Александър Малинов и Теодор Теодоров.

Заедно с много други водачи на опозицията срещу правителството на БЗНС, Мушанов е арестуван през 1922 г. След освобождаването си остава в крилото на Демократическата партия, което не се включва в Демократическия сговор.

loading...

През 1931 година Мушанов влиза в правителството на Народния блок като министър на вътрешните работи и народното здраве, като на 12 октомври оглавява правителството и изпълнява тази длъжност до преврата от 19 май 1934 година. Той активно участва в кампанията за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Никола Мушанов участва и в правителството на Константин Муравиев, което прави последен опит да избегне нападението на Съветския съюз срещу България, за което е осъден от т.нар. „Народен съд” на една година затвор.

След освобождаването си през 1945 година, Мушанов възстановява Демократическата партия. През 1947 г. обаче, той е интерниран в Търново, а през 1949 г. – в село Заград.

През май 1951 година Никола Мушанов е арестуван от Държавна сигурност и убит на 10 май с.г.

Източник: teenproblem.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!