На 7 декември 1928 г. е роден режисьорът Никола Корабов!

Никола Корабов е един от най-изявените български кинорежисьори, педагог, възпитал мнозина млади таланти в тайните на актьорската игра пред камерата, както и актьор, и създател на едни от обичаните филмови класики.

Роден е на 7 декември 1928 г. в Русе. Завършва специалност „Кинорежисура“ във ВГИК, Москва през 1956 г. По-късно става преподавател във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ по кинорежисура и актьорско майсторство в киното. Баща е на българския рапър Александър „Бате Сашо“ Корабов.

Той е творец със завиден творчески път, създал незабравими творби на българското кино като Тютюн (Първа награда на фестивала на българския игрален филм във Варна), Иван Кондарев (Специалната награда на журито в Сан Ремо), Орисия, Копнежи по белия път, Поверие за белия вятър.

Никола Корабов беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство през 2009 г.

loading...

Умира на 10 ноември 2016 г.

Източник: siff.bgwikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.