На 6 юни 1924 г. е роден българският сценарист Васил Акьов!

Васил Акьов е български белетрист, сценарист и литературен критик.

Роден е на 6 юни 1924 в Дупница. Учи в родния си град, участва в антифашисткото движение, политически затворник (1943-1944). Редактор в издателство „Народна младеж“, вестниците „Народна младеж“ и „Работническо дело“, гл. редактор на в-к „Литературни новини“ (1960-1970), редактор в Студия за игрални филми „Бояна“.

Васил Акьов започва с произведения, посветени на антифашистката борба, по-късно се насочва към съвременни теми, като книгите му са критично настроени към статуквото, повествованието става по-разчупено и нетрадиционно. Тези процеси достигат кулминацията си в посмъртно публикувания роман „Инфаркт“ (1988).

Автор е на сценариите „Птици и хрътки“ (1969), „Тигърчето“(1972), „И дойде денят“ (1973) (заедно с Георги Дюлгеров), „Пантелей“ (1978), „Мигове в кибритена кутийка“ (заедно с Мариана Евстатиева), „Къщата“ (1979).

loading...

Има много публикации във „Факел“.

Васил Акьов умира на 7 февруари 1989 година, малко преди 10 ноември. Получава посмъртно награда на СБФД за цялостно творчество.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!