На 6 май 1864 г. Васил Левски става учител в село Войнягово!

В края на месец април и по-точно на 23 април по стар стил, а по нов на Гергьовден (6 май) 1864 г. Васил Левски става учител в близкото до Карлово село Войнягово.

В това училище Левски даскалува до 1866 година. Днес училището, което се намира в черковния двор на местната църква „Св. вмчк Димитрий Солунски“ е превърнато в музей за историята на селото.

Тук интересно е, че църквата е умалено копие на църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ в гр. Сопот и заедно с нея е един от най-добрите образци на брациговската строителна школа.

Обявена е за паметник на културата през 70-те години на XX век.
В класната стая на училището могат да се видят книгите, по които е преподавал Апостолът, както и малката джобна мастилница със специално отделение за перодръжката, която Левски непрекъснато носел запасана в пояса си.

loading...

Тук във Войнягово през ранната пролет на 1865 г. Васил Левски основава първото Тайно братство — прототип на по-късните революционни комитети.

През 1866 г. Левски напуска внезапно с. Войнягово, повикан от Г. Раковски в Букурещ във връзка с бъдеща революционна акция, а според други източници – за да не бъде задържан поради скалъпено срещу него обвинение от войняговския чорбаджи Добри за присвояване на средства от данъка „десятък“, при чието регистриране и събиране помагал.

Трябва да се отбележи и нещо любопитно – има и известни данни, че Васил Левски е основател на читалището, което е разтурено непосредствено преди Освобождението (1876-77).

През 1900 г.читалището е възстановено от учениците на Апостола, дадено му е и името „Васил Левски“ и е утвърдено от Министерството на народното просвещение със заповед №818 от 29 август 1903 година.

Източник: vasil-levski.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!