На 6 декември 1935 г. умира генерал-майор Панайот Пеев!

На 6 декември почитаме паметта на генерал-майор Панайот Пеев!

Панайот Пеев е български офицер (генерал-майор).

Панайот Янков Пеев е роден на 17 септември 1859 г. в Пловдив. Учи в класното училище в Пловдив. През 1879 г. завършва в първия випуск на военното училище в София, като на 10 май е произведен в чин подпоручик. На 15 май е назначен като младши офицер в 1-ва пловдивска дружина на Източнорумелийската милиция, след което е адютант на генерал-губернатора на Източна Румелия. На 9 юли 1881 г. е произведен в чин поручик, а на 9 септември 1885 г. в чин капитан.

През 1885 г. е адютант на 9-та Харманлийска дружина на Източнорумелийската милиция, като от ноември е командир на 9-та Харманлийска дружина на Източнорумелийската милиция. По-късно работи като началник на Канцеларията на Военното министерство и началник на Пловдивското военно окръжие. На 17 април 1887 г. е произведен в чин майор, 1892 г. в чин подполковник, а през 1896 г. в чин полковник.

loading...

Генерал-майор Панайот Пеев умира на 6 декември 1935 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!