На 5 февруари е роден българският скиор Иван Гребенчарски!

Иван Гребенчарски е български скиор, състезател и треньор в алпийските дисциплини. Роден е на 5 февруари 1977 г. в София.

Като състезател Гребенчарски е в националния отбор на България и участва в международни стартове от календара на Международната федерация по ски (ФИС) до 2005 г.

Той участва на световното първенство в Санкт Мориц 2003, където най-доброто му класиране е 28-то място в комбинацията, на младежко световно първенство през 1996 г., на три зимни универсиади, три старта за Европейската купа и още редица стартове от календара на ФИС.

Последният му международен старт е на слалом в Банско на 4 април 2005 г. През дългата си кариера българският скиор е постигнал седем победи в състезания, валидни за ФИС.

loading...

Най-предната му позиция в ранглистата на международната федерация по ски е 373-та на спускане в първата ранглиста за сезон 2003/2004. Най-добри ФИС точки в ранглистата – 39.66, постига в края на сезон 2004/2005 в дисциплината слалом.

Отново на слалом печели и най-добрите си ФИС точки в отделно състезание. Това се случва на последния официален старт в кариерата му – в Банско, където завършва на 13-то място с 37.71 ФИС точки.

След края на състезателната си кариера Иван Гребенчарски остава в Националния отбор на България по ски алпийски дисциплини, заемайки треньорски пост в него.

След това работи и като треньор на националния отбор по алпийски ски на Иран, а също е и технически делегат на Международната федерация по ски.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!