На 5 септември 1995 г. умира футболистът Георги Берков – Белият орел!

Днес си спомняме за Георги Берков!

Георги Берков е български футболист и треньор по футбол, една от легендите на Локомотив (София). Роден е през 1926 г. в София.

Георги Берков идва от Торпедо / Плевен / през 1951 и се състезава до 1955 г. През този период печели купата през 1953 г. Има 2 мачa в „А“ националния и 6 мача с 1 гол за младежкия национален отбор на България.

След приключване на състезателната си кариера остава в историята като най-успешният треньор на Локомотив София. През 1961 като помощник треньор става европейски железничарски първенец, а през 1963 вече като Старши треньор дублира титлата.

Георги Берков става шампион на страната през 1964 г. Ръководил е „А“ националния отбор в 11 мача, „Б“ националния в 2 мача, младежкия в 7 мача и олимпийския, с който печели сребърни медали на олимпиадата през 1968 г. Заради рано побебелите си коси получава прозвището „Белия орел“.

loading...

Георги Берков умира на 5 септември 1995 година в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: lokomotivsofia.free.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!